Free Trieste Movement

ZAKONITOST NI KOMPROMIS

NO_E_Day

Z bližanjem naslednjih občinskih volitev (leta 2014, v Repentabru, Dolini in Zgnoniku) in volitev na evropski ravni, in še posebno zaradi nedavnega referenduma za neodvisnost v Benečiji, so Gibanje Svobodni Trst in njihovi predstavniki pogostoma obsedeni z vprašanji o njihovem položaju glede teh pobud.

Najprej je dobro razčistiti nesporazume: Svobodno Tržaško Ozemlje je v bistvu neodvisna država, priznana in uveljavljena kot taka, z mednarodnimi pogodbami. Ne potrebujemo nikakršnega referenduma za uveljavitev zakona, ki že obstaja!

Italija je priznala neodvisnost Trsta z zakonom 3054 iz leta 1952, ki izvaja Pariško Mirovno Pogodbo iz leta 1947. Uvedle so jo zavezniške sile proti poraženi državi, ki je zraven nacistične Nemčije sprožila drugo svetovno vojno.

Vojna, iz katere se je Italija brezpogojno predala.

21. člen Mirovne Pogodbe govori o koncu italijanske suverenosti nad Svobodnim Tržaškim Ozemljem; to je na vsej ravni neodvisna država.

Šestnajsta resolukcija Združenih Narodov varuje in zagotavlja Svobodno Tržaško Ozemlje in njeno Prosto Mednarodno Luko.

Italijanska vlada (ne država) je imela na tem ozemlju po Londonskemu sporazumu leta 1954 le vlogo začasne civilne administracije. Naloga administracije je s kratka spoštovanje Mirovne Pogodbe, vendar pa je v zadnjih 60. letih postavilo toliko nezakonitih dejanj in tako resnih nekaznovanih kršitev, da je Gibanje Svobodni Trst v letu 2013 Italijo formalno obvestilo za opomin.

Med temi nezakonitimi dejanji, je tudi uvedba italijanskih volitev: če ni suverenosti nad ozemljem, ne bi smeli razpisati volitev.

Lansko leto je Gibanje Svobodni Trst priporočalo tržačanom naj neposredno poročajo to hudo zlorabo na voliščih. Na prvem Triest NO ELECTION DAY je sodelovalo na stotine tržačanov, ki ne upošteva več italijanskih političnih volitev, in zahtevajo spoštovanje njihovih pravic.

57 tržačanov je nato podpisalo poziv za razveljavitev samih volitev na upravnem sodišču: iz tega dejanja je Državni svet nedavno (18. 3. 2014) potrdil to nemoralno odločitev sodbe, kar je pokazalo kratkovidnost tistih, ki nas upravljajo in konec krhke italijanske demokracije. To je najbolj sramotna oblika ustrahovanja, ki jo lahko izvede tako imenovana demokratična država. Sodba 530/2013 TAR .

Verodostojna pravna pošast, v kateri je grozila pritožnikom hude povračilne ukrepe za njihovo preprosto, zakonito trditev za pravice, ki so jih predolgo zanikali. Pravna pošast, ki tržaška univerza v nasprotju s principi svobodnega mišljenja in intelektualne poštenosti, ni zamudila priložnosti, da bi jo opredelila kot izobraževalna.

Državni svet je nedavno (18. 3. 2014) potrdil to nemoralno sodbeno odločitev, kar je pokazalo kratkovidnost tistih, ki nas upravljajo in konec krhke italijanske demokracije.

Tudi zaradi tega, Gibanje Svobodni Trst obsoja tiste, ki neposredno ali posredno podpirajo italijanske volitve v Svobodni Tržaško Ozemlje.

Ta je predvsem naša borba za legalnost in kot taka zahteva doslednost in spoštovanje. Spoštovanje do tistih, ki so se izpostavili v prvi osebi za dobro vseh državljanov, spoštovanje za tiste, ki se borijo vsak dan za naše pravice in spoštovanje do tistih, ki se zavzemajo za obveščanje državljanov, ki so premagali strah in pomisleke glede lokalne javnosti.

Iz tega razloga, bo Gibanje Svobodni Trst tudi letos zavračal vse volitve, ki bodo potekale v Svobodni Trzasko Ozemlje. Tudi letos se bomo odzvali z NO ELECTION DAY.

Državljani, ki se prepoznajo v Gibanju Svobodni Trst se bodo pri volitvah prijavili z ne-aktivnim glasovanjem, ki bo v primeru evropskih volitev prineslo do mednarodnega postopka. Svobodno Tržaško Ozemlje ni nikoli podpisalo pristopne pogodbe Evropski Uniji in Italija nima nikakršne pravice, da bi ga prisililo.

Pot, za katero smo se odločili je pot absolutne zakonitosti: naš cilj se ne ustavi pri zakonitem priznanju ker to samo nima nobene vrednosti če se ne spostuje zakona.Spoštovanje,ki bi bilo brezmiselno z iskanjem kompromisov s tisto državo, ki je za šestdeset let, zanikala naše pravice.

Delno spoštovati zakon pomeni ga kršiti in pomeni tudi biti sokrivci okupacijske države.

Gibanje Svobodni Trst potrjuje vse pravice državljanov Svobodnega Tržaškega Ozemlja, kot je zapisano v Mirovni Pogodbi, brez izjem: le na ta način lahko ustvarimo državo vredno tega imena, državo na katero smo lahko ponosni.

22fb817e0f-Mappe-b46d927341-ftt_google

5 thoughts on “ZAKONITOST NI KOMPROMIS

Shares: